Οι ζωές των άλλων

Στην χώρα της Στάζι, στο Ανατολικό Βερολίνο, στο οργουελικό 1984, ο υπουργός Πολιτισμού διατάσσει τους πράκτορές του να παρακολουθούν ένα ζευγάρι καλλιτεχνών. Εκείνος, είναι ένας μάλλον μετριοπαθής θεατρικός συγγραφέας και εκείνη μια διάσημη και όμορφη ηθοποιός, αντικείμενο πόθου για τον διεφθαρμένο και γλοιώδη πολιτικό. Η παρακολούθηση έχει ως σκοπό να βρεθούν στοιχεία που θα ενοχοποιούν τον συγγραφέα ως εχθρό του καθεστώτος με απώτερο σκοπό την φυλάκισή του και τον χωρισμό του από την σύντροφό του.

Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που «Οι Ζωές των Άλλων», αρχίζουν να επηρεάζουν την ίδια τη ζωή του πράκτορα που έχει τεθεί επικεφαλής της παρακολούθησης.

Η ταινία κέρδισε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις με αποκορύφωμα το Όσκαρ καλύτερης Ξένης Ταινίας για το 2006, κι αν ήταν αμερικάνικης παραγωγής, κανένας δεν αμφιβάλλει πως θα σάρωνε και τις υπόλοιπες κατηγορίες του συγκεκριμένου θεσμού.

Μέσα από ένα καταθλιπτικό, μουντό και μονότονο Βερολίνο, «Οι Ζωές των Άλλων» μαρτυρούν μία μοναδική, ανθρώπινη διάσταση που σαν γνήσια εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα ενός απάνθρωπου καθεστώτος που καταφέρνει και μας στοιχειώνει ακόμα. Η ατμόσφαιρα είναι λιτή, απέραντη μέσα στο γκρίζο της και κλειστοφοβική μέσα στους τοίχους της που μοιραία ορθώνονται γύρω μας.

Το σενάριο του Florian Henckel von Donnersmarck βασίζεται κυρίως στις ψυχικές και συναισθηματικές δομές των πρωταγωνιστών του και χάρη στην αληθοφανή και μεστή κινηματογράφιση του ιδίου μπορούμε τώρα να μιλάμε για ένα καθαρό «διαμάντι» στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αλλά και της 7ης Τέχνης συνολικότερα.

Οι ερμηνείες απλές, οδυνηρές, με οδηγό κυρίως τον Ulrich Mühe, (πέθανε ένα χρόνο μετά την ταινία) να σε μαγνητίζει με εκείνο το ψυχρό αλλά τόσο βαθύ του βλέμμα.

Η αίσθηση που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια θυμίζει ακροβάτη στην κόψη του ξυραφιού. Ανατριχιαστική από την ψυχρότητα του κλίματος, ψυχοφθόρα από την αποξένωση της ύπαρξης, μετέωρη ανάμεσα στον πολιτισμό του βαθύτερου είναι και την απάθεια της απρόσωπης συλλογικής συνείδησης.

Φυσικά η ταινία δεν διεκδικεί ούτε στο ελάχιστο κανένα είδος απενοχοποίησης της Στάζι και των πρωτοφανών μεθόδων της. Μονάχα να αφεθούμε στη ροή της και να θυμηθούμε ξανά ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του κάθε συστήματος και των μελών του.

Είναι η συνέπεια των πιστεύω μας… Είναι οι αποφάσεις μας. Είναι η θέση μας στον κόσμο, στην κοινωνία που είναι καθρέφτης μας, και τελικά απέναντι στον εαυτό μας ο μοναδικός γνώμονας που ορίζει στην ουσία των πραγμάτων την ρεαλιστική υφή της πολιτικής σκηνής και αυτού το υπέροχου ψηφιδωτού πάνω στο οποίο αλληλεπιδρούν και εξαρτώνται και «Οι Ζωές των Άλλων».

 

Παραγωγή: Γερμανία (2006)

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Florian Henckel von Donnersmarck

Πρωταγωνιστούν: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

Διάρκεια: 137 λεπτά

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.