ΠΩΛΕΙΤΑΙ το Αιγαίο

Η «καραμέλα» χιλιοειπωμένη. Η προπαγάνδα, συχνή. Το δόλωμα, γνωστό. Οι εκ πεποιθήσεως υποχωρητικοί προβάλλουν, για πολλοστή φορά από το 1974 μέχρι σήμερα, την πλάνη ότι μια συμφωνία επί οικονομικών θεμάτων μπορεί να λύσει, τάχα αυτομάτα, και τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Μπορούμε –έλεγαν ήδη από το 1992– με μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ να κατακτήσουμε οικονομικά την ΠΓΔΜ και να την προσδέσουμε στα συμφέροντά μας. Ωστόσο, μολονότι η Ελλάδα –ορθώς πράττωντας– κατέκτησε όντως την οικονομία των Σκοπίων από το 1996 μέχρι σήμερα, η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν μετέβαλε στο παραμικρό τη στάση της. Διευκολύνατε –συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι– το εμπόριο με τα Κατεχόμενα της Κύπρου και οι πολιτικοί του ψευδοκράτους θα σπεύσουν να δεχτούν μια τίμια λύση. Ωστόσο, παρά τη θετική στάση της Λευκωσίας από την ένταξη στην Ε.Ε. το 2004 μέχρι σήμερα, ούτε το ψευδοκαθεστώς, ούτε η Άγκυρα μετέβαλαν στο παραμικρό τη στάση τους.

Και τώρα υποστηρίζουν το χειρότερο όλων: ότι μια συμφωνία με την Άγκυρα επί των θεμάτων του Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος της πίεσης του ΔΝΤ, μπορεί να ανοίξει το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας με την Τουρκία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει να αντιληφθεί ότι πρώτα επιλύονται τα προβλήματα πολιτικής, ενώ μόνο σε δεύτερη φάση μπορεί να σφυρηλατηθεί μια αξιόπιστη, στέρεη και με ελπίδες μακροημέρευσης οικονομική συνεργασία. Ποτέ άλλοτε και πουθενά δεν έχει συμβεί το αντίθετο. Και, μάλιστα, δεν έχει συμβεί ούτε σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευρωστίας. Επομένως, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε περίοδο οικονομικής κρίσης και εθνικής χρεωκοπίας.

Οι πληροφορίες έγκυρων διπλωματικών πηγών, που η «Α&Δ» δημοσιεύει στο παρόν τεύχος, δείχνουν ότι η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία ιδιόμορφης οριοθέτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και πρωτοφανούς νόθευσης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας ως προς τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Αν είναι δυνατόν! Η Ελλάδα, στο μέσω μιας δυσμενέστατης οικονομικής κρίσης χωρίς ελπίδα, είναι έτοιμη να παραιτηθεί οικειοθελώς από βασικούς, παραδεδεγμένους πλέον, κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν μιλάμε για κάποιους τακτικούς χειρισμούς, αλλά για συνολική μεταβολή εθνικής στρατηγικής και άνευ λόγου παραίτηση από διατάξεις που χρειάστηκαν δεκαετίες μέχρι να ενταχθούν στο δίκαιο της θάλασσας. Ακόμα κι αν στο τέλος η προετοιμαζόμενη συμφωνία Παπανδρέου-Ερντογάν αποτραπεί, η Τουρκία θα έχει κάνει ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο βήμα προς την εδραίωση του αστήρικτου επιχειρήματός της πως το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αποτελεί, δήθεν, «ειδική περίπτωση».

Ο Πρωθυπουργός, υπό τον πανικό της ταύτισης της υστεροφημίας του με το απάνθρωπο ΔΝΤ και σε μια περίοδο εθνικής κατάθλιψης που θα γραφεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, προσπαθεί να βρει σωσίβιο σε μια συμφωνία στο Αιγαίο που θα τον παρουσιάσει ως μέγα ειρηνοποιό. Ποντάρει, ενδεχομένως, και στην ψευδαίσθηση ότι ένας, λόγω οικονομίας, υποταγμένος και φοβισμένος λαός δεν αντιδρά στις εθνικής υποχωρήσεις ή ότι θα τις δέχεται αναντίρρητα υπό τον παραλογισμό ότι, κλείνοντας τα διπλωματικά μέτωπα, ανοίγουν οι κρουνοί οικονομικών ενισχύσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί φυσικά. Γιατί ούτε οι σκληρές στατιστικές του ΔΝΤ θα μεταβληθούν από μια συμφωνία στο Αιγαίο, ούτε και κάποιος ξένος επενδυτής θα ριψοκινδυνεύσει την ανάμιξή του σε μια επένδυση (π.χ. συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων), η οποία θα βασίζεται σε μια πρόσκαιρη διπλωματική συμφωνία που είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο. Άραγε, μια μεγάλη ξένη τράπεζα θα δεχτεί, πρόθυμα και με συμφέροντες για τον δανειοδοτούμενο όρους, να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση στο Αιγαίο;

Φαίνεται ότι η απλή λογική εκλείπει σταδιακά από την κυβέρνηση. Καταρρέει το μνημόνιο, αλλά έρχεται και διπλωματική θύελλα. Δυστυχώς, και στην περίπτωση της Ελλάδας, δικαίωνεται η διαπίστωση ότι, όπου επεμβαίνει το ΔΝΤ, ακολουθούν όχι μόνο ύφεση και κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και εθνικά αδιέξοδα. Κι ασφαλώς, η ευθύνη δεν θα βαραίνει το ΔΝΤ, αλλά την κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της.

«Άμυνα & Διπλωματία»

(φωτογραφία από militaryphotos.net)

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.