Αμφορέας

 

Με το όρο αμφορέας εννοείται ένα αγγείο με οβάλ σώμα με κάθετη λαβή αμφίπλευρα. Χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση οίνου και ενίοτε ελαίου. Το όνομα αμφορεύς προέρχεται από τo επίρρημα αμφί και το ρήμα φέρειν. Οι αμφορείς επινοήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού ελαιόκαρπου, δημητριακών, ψαριών κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16o αιώνα.

Οι αμφορείς ήταν διακοσμημένοι με διάφορες παραστάσεις ή γεωμετρικά σχήματα και θεωρούνταν και θεωρούνται και σήμερα πραγματικά έργα τέχνης. Ήταν, κυρίως, πήλινα, αλλά υπήρχαν και χάλκινα, γυάλινα ή αλαβάστρινα και χρυσά ή ασημένια για τους πλούσιους. Πάνω όμως στους πήλινους αμφορείς αναπτύχθηκε μια πολύ σπουδαία τέχνη, η αγγειογραφία.

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι αμφορέων: ο ενιαίος αμφορέας και ο αμφορέας με λαιμό (που ο λαιμός φαίνεται σαν κάτι το ξεχωριστό πάνω στο αγγείο). Αρχαιότερος είναι ο γεωμετρικός ρυθμός, με αμφορείς διακοσμημένους με απλά γεωμετρικά σχήματα, που εμφανίζεται γύρω στην εποχή που έγινε η κάθοδος των Δωριέων.

Αργότερα οι αμφορείς διακοσμούνται με παραστάσεις σε δύο ρυθμούς, το μελανόμορφο, που προέρχεται από την Κόρινθο, γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. και τον ερυθρόμορφο, που αναπτύχθηκε στην Αθήνα, γύρω στον 5ο αιώνα. π.Χ. Αναμφισβήτητα οι ερυθρόμορφοι αμφορείς είναι πολύ ωραιότεροι από τους μελανόμορφους. Στην Αθήνα κατασκευάστηκαν και ορισμένοι αμφορείς ειδικής τεχνοτροπίας, οι παναθηναϊκοί αμφορείς, που χρησιμοποιούνταν στις τελετές των Παναθηναίων.

 

(περισσότερα εδώ)

 

 

(Μουσική: Daemonia Nymphe)

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.