Θεοδώρα Μπάκα

Γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη. Είναι Απόφοιτος των Τμημάτων Όπερας και Μουσικής Δωματίου (τάξεις Norma Enns και Frank Bungarten) της «Ανώτατης Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου» του Ανοβέρου (Γερμανία).

 

 

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τα λυρικά θέατρα: Ε.Λ.Σ., Ο.Μ.Μ.Θ., Βρέμης, Ανοβέρου, Bielefeld, Λισσαβόνας, Wiesbaden, Φεράρας, με το Θέατρο Arriaga (Μπιλμπάο), τα θερινά Φεστιβάλ Όπερας του Eutin και της Αρχαίας Κορίνθου και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, Γερμανία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Αίγυπτο, τραγουδώντας αναγεννησιακή και μπαρόκ μουσική, Lieder, καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Είναι ιδρυτικό μέλος του «Duo Canción» και του «Erato Ensemble». Έχει συνεργαστεί με τους «Fretwork», «Ex Silentio», «Latinitas Nostra», «Il complesso barocco» (Alan Curtis), «Philharmonische Geselschaft Bremen», Κ.Ο.Α., Ε.Ρ.Τ.
Hχογράφησε έργα Ελλήνων, Ιταλών και Ισπανών συνθετών με το «Duo Canción» (για την εταιρεία Cordaria) και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια (για τη Raumklang). Συμμετείχε επίσης στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας Arianna in Creta του G. F. Händel τραγουδώντας το ρόλο της Alceste (MDG), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή εξειδικευμένο τύπο, ενώ ερμηνεύοντας το ρόλο του Araspe πήρε μέρος στην πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της όπερας Tolomeo e Alessandro του D. Scarlatti (DECCA), υπό τη διεύθυνση του Alan Curtis, με το σύνολο «Il complesso Barocco».

 

 

 

H μέτζο σοπράνο Θ. Μπάκα υπήρξε και η βασική ερμηνεύτρια στην τρίτη, τελευταία και ολοκληρωμένη μουσική εκδοχή του Ηλία Ανδριόπουλου των «Προσανατολισμών» του Ελύτη με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη χορωδία της ΕΡΤ σε μια συναυλία το δεύτερο μέρος της οποίας περιείχε γνωστά τραγούδια του συνθέτη από τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια».

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.