1975 μείον 1958

WIKILEAKS- KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2008 η ειδική επιτροπή εκτίμησης κινδύνου της αμερικανικής πρεσβείας ζητούσε τη συλλογή στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο «Επαναστατικός Αγώνας» διατηρεί σχέσεις με διεθνείς οργανώσεις, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος (διεθνείς ή ελληνικές), τη «Χαμάς», τη «Χεζμπολά» ή την «17 Νοέμβρη».
Η επιτροπή ανέφερε ότι μερικά ονόματα ήταν ήδη γνωστά στις ελληνικές αρχές και συμπεριλάμβαναν άτομα που είχαν κάποια σχέση με τη 17 Ν ή τον ΕΛΑ. Με απόρρητο τηλεγράφημα στις 9 Μαΐου 2008 επιβεβαιώνεται η ίδια εκτίμηση και αναφέρει ότι «παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που να συνδέουν τη 17 Ν με πρόσφατες επιθέσεις, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν προσωπικοί, ιδεολογικοί και οργανωτικοί δεσμοί της με άλλες ομάδες, όπως ο «Επαναστατικός Αγώνας», η νεοεμφανισθείσα «Λαϊκή Θέληση».

Στη συνέχεια, με νεότερο τηλεγράφημα στις 26 Αυγούστου 2008 η πρεσβεία επιμένει ότι η 17 Ν πρέπει να παραμείνει στη λίστα των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων που διατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ως επιχειρήματα αναφέρει το γεγονός ότι φυλακισμένα αλλά και μη συλληφθέντα μέλη της είναι πιθανό να συνεργαστούν ή να συγχωνευθούν με άλλες ομάδες. Επίσης τα μέλη της 17 Ν που βρίσκονται στη φυλακή αλλά και τα εκτός, συνεχίζουν να διατηρούν πολύ αυστηρούς παραδοσιακούς κανόνες συνωμοτικότητος. Ως πρόσθετα στοιχεία αναφέρονται το 45άρι περίστροφο που είχε χρησιμοποιήσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ, η ιστορική γραφομηχανή που επίσης δεν ανακαλύφθηκε, η σφραγίδα της οργάνωσης κ.α. στοιχεία.
Σύμφωνα με την πρεσβεία «αυτό σημαίνει είτε ότι η 17 Νοέμβρη σχεδιάζει τη συνέχιση της δράσης της είτε ότι σκοπεύει να δώσει αυτά τα “λάβαρα” σε άλλες ομάδες προκειμένου να σηματοδοτήσει τη συνέχισή της».

====
Ναι, το 45άρι που σκότωσε τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, δεν εντοπίστηκε ποτέ. Ο Κουφοντίνας όμως στις 23 Δεκεμβρίου 1975 ήταν 17 χρονών.

Και καλά, τα δικά μας τα χαΐρια όπως προκύπτουν και από άλλα έγγραφα του wikileaks που δημοσιεύει (προς μεγάλη της επιτυχία) η ΚτΚ, δεν μας ρίχνουν κι απ’ τα σύννεφα δα.
Δεν θέλησαν ποτέ να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με την τρομοκρατία, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που σκοτώθηκε ο Βρετανός ακόλουθος, και πριν το πάρτι με τις μίζες των Ολυμπιακών Αγώνων, λίγο πριν το κλίμα αρχίζει να κράζει από παντού «ας δείξουμε τι πάει να πει α-σφά-λει-α όταν θέλουμε ντε».

Όπως ακριβώς δεν θέλουν να ελέγχουν τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που διασυνδέονται με τα διεθνή δίκτυα τρομοκρατών, αλλά και με τη γενικότερη ισλαμοποίηση του τόπου, έτσι ακριβώς αφήνουν και τη δολοφονία Γουέλς «ορφανή».

Οι Αμερικανοί πώς γράφουν κάτι τέτοιο όμως; Είναι τόσο επιπόλαιοι, όπως αποδείχτηκαν και στα τρύπια μέτρα ασφαλείας το 2001;
===

Υπάρχουν ασύλληπτα ή και άγνωστα μέλη της 17 Νοέμβρη

«Ο Καραμανλής ζήτησε απο τον Σύρο να αναλάβει τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής έχοντας την προσδοκία ότι θα εξασφαλίσει “πολιτική ειρήνη” στην ΕΛ.ΑΣ.» Η συνέχιση της τρομοκρατίας απασχολεί έντονα τους Aμερικανούς, οι οποίοι εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για την αθώωση ή αποφυλάκιση κάποιων εκ των κατηγορούμενων για τη 17 Νοέμβρη. Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία μάλιστα είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, παραμένουν ασύλληπτα ή ακόμη και άγνωστα.

Η επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου του 2007 ξαναφέρνει με μεγάλη ένταση το ζήτημα της τρομοκρατίας στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Σε τηλεγράφημά του ο πρέσβης Τσαρλς Ρις εκφράζει τον έντονο εκνευρισμό του για τις διαρροές στον Τύπο που, όπως λέει, «σχεδόν αποκάλυψαν την ταυτότητα ενός εκ των δραστών». Οπως αναφέρει, οι έρευνες στρέφονται σε «έναν γνωστό Ελληνα αναρχικό με προϊστορία που θεωρείται ο κατεξοχήν ύποπτος. Το γεγονός ότι «φωτογραφήθηκε» σε δημοσιεύματα δυσκόλεψε τις έρευνες. Οι αρχές έχουν έλθει σε επαφή με μάρτυρες και «αναζητούν την προέλευση του RPG που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. «Η αστυνομία πιστεύει ότι προήλθε από τη λεηλασία αλβανικών στρατοπέδων το 1997.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίσης μεγάλες προσδοκίες (ίσως αδικαιολόγητες) για την επεξεργασία που κάνει το FBI στο βίντεο που πήραμε από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας». Η έκθεση κατηγορεί αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, και ειδικά τον πρώην αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρο που ήταν τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., για διαρροές στον Τύπο. «Ο Καραμανλής ζήτησε από τον Σύρο να αναλάβει πάλι ουσιαστικά τη διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής έχοντας ίσως τη ρεαλιστική προσδοκία ότι έτσι θα εξασφαλίσει «πολιτική ειρήνη» στην ΕΛ.ΑΣ.». Ο Ρις επικοινώνησε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Παπανδρέου για να του περάσει το μήνυμα πως οι διαρροές έπρεπε να σταματήσουν, ενώ το ίδιο έκαναν άλλα στελέχη της πρεσβείας επικοινωνώντας με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ενα χρόνο αργότερα οι Αμερικανοί φαίνονται να απασχολούνται ακόμα έντονα με το θέμα της επίθεσης στην πρεσβεία και προσπαθούν να πιέσουν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εξιχνιάσει την υπόθεση. Γι’ αυτό στις 18 Ιανουαρίου 2008 ο Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για θέματα ασφαλείας συναντά τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή του Παναγιώτη Χηνοφώτη στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη. Ο Σπέκχαρντ επισήμανε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ανησυχούσαν πολύ γιατί δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην επίθεση με ρουκέτα που είχε δεχτεί η αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08ATHENS81 ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει περισσότερα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την πρεσβεία και προσφέρθηκε να υπάρξει μια ενημέρωση του πρέσβη από τον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής». Ενδιαφέρον έχει πως στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Παυλόπουλος ισχυρίζεται ότι άλλαξε τακτική στην αντιμετώπιση των αναρχικών (σ.σ.: ναι, το ‘δαμε) και πως σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Β. Πολύδωρα, «εργαζόμαστε με την ΕΛ.ΑΣ. αθόρυβα γιατί η δημόσια αντιπαράθεση με τους αναρχικούς τους εξασφάλιζε δημοσιότητα και νομιμοποίηση».

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΗ: Συνεργασία διακινητών – τρομοκρατών

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και η διασύνδεσή της με κυκλώματα διεθνούς τρομοκρατίας είναι από τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν πολύ έντονα τους αξιωματούχους της πρεσβείας. Από το 2006 οι Αμερικανοί έχουν πληροφορίες ακόμα και από τον ίδιο τον πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα για διασυνδέσεις διακινητών λαθρομεταναστών που ενεργούν στην Ελλάδα με τρομοκρατικές ομάδες στο Πακιστάν.
Στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη Ράις ο Πακιστανός πρέσβης αναφέρει «ότι τα χρήματα από το λαθρεμπόριο των Πακιστανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν εξτρεμιστικές, ακόμα και τρομοκρατικές ομάδες στο Πακιστάν». Ο πρέσβης επισημαίνει ότι «έχει δώσει τα ονόματα αυτών των διακινητών στις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει καμία απάντηση από το ΥΠΕΞ ή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης». Ο Πακιστανός πρέσβης φτάνει ακόμα και να μιλήσει για ανάμειξη ελληνικών σωμάτων ασφαλείας στο κύκλωμα αυτό.

Ο Aμερικανός πρέσβης «υπογράμμισε τον πραγματικό κίνδυνο της εισόδου στην Ελλάδα ισλαμιστών η άλλων εξτρεμιστών, οι οποίοι πιθανώς να κρύβονται ανάμεσα σε χιλιάδες Ιρακινούς, Πακιστανούς κ.α. παράνομους μετανάστες». Αλλά και στην πρώτη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρεσβευτής Σπέκχαρντ με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Προκόπη Παυλόπουλο, ο φόβος της πρεσβείας για σχέση παράνομων μεταναστών με τη διεθνή τρομοκρατία επαναφέρεται. Οπως αναφέρει στο τηλεγράφημά του στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ ο Αμερικανός πρέσβης «υπoγράμμισε τον πραγματικό κίνδυνο της εισόδου στην Ελλάδα ισλαμιστών ή άλλων εξτρεμιστών, οι οποίοι πιθανώς να κρύβονται ανάμεσα σε χιλιάδες Ιρακινούς, Πακιστανούς κ.α. παράνομους μετανάστες». Εξέφρασε δε την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα να αποκτήσει εξοπλισμό για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων των λαθρομεταναστών ώστε να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τυχόν υπόπτων για τρομοκρατία». Σε έκπληξή του όμως «ο Παυλόπουλος δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και δήλωσε ότι δεν πολυπιστεύει στη χρησιμότητα αυτού του τύπου εξοπλισμού».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνέχισε ρίχνοντας την ευθύνη στην Τoυρκία «που όχι απλώς δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη λαθρομετανάστευση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τη διευκολύνει». Ο Αμερικανός υποστήριξε ότι το ΡΚΚ, που είχε εξελιχθεί στο KGK (οργάνωση Κούρδων) συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε πως η ΕΥΠ συνεργάζεται στενά στο θέμα αυτό με την τουρκική μυστική υπηρεσία. Δήλωσε μάλιστα ότι «ενας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών υπηρετεί στην Αθήνα και διατηρεί μια στενή σχέση με τον αρχηγό της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή. Για να αποδείξει ο κ. Παυλόπουλος στον πρέσβη ότι έχει συγκεκριμένα παραδείγματα «ανέφερε τη σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία δυο μελών του KGK που είχαν αναμειχθεί σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον τουρκικού θερέτρου».

Μια επιβεβαίωση των φόβων που έχει εκφράσει η αμερικανική πρεσβεία για την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας μέσα από τους δρόμους της παράνομης μετανάστευσης είναι η χαρακτηριστική περίπτωση του Ιρακινού Αμπού Σατζάντ. Ο Σατζάντ που καταζητείτο από την Ιρακινή Ιντερπόλ για τρομοκρατικές δραστηριότητες, απαγωγές και δολοφονίες έφτασε στη χώρα μας όπως χιλιάδες λαθρομετανάστες.
Στο τηλεγράφημα της 30ης Ιουλίου 2009 αναφέρεται συγκεκριμένα πως ο Σατζάντ συνελήφθη δύο φορές σε ελληνικό έδαφος, μία στο Διδυμότειχο που μόλις είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα, και μία στην Αθήνα. Οι αρχές αφού επιβεβαίωσαν την αληθινή του ταυτότητα και βρήκαν το ένταλμα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ ειδοποίησαν τις ιρακινές αρχές και ύστερα από στενή συνεργασία μαζί τους αλλά και με Αμερικανούς αξιωματικούς τον έστειλαν αεροπορικά στις 21 Ιουλίου στο Ιρμπίλ του Ιράκ οπου και συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του.
Στο τηλεγράφημα, αφού αναφέρεται ότι «οι ελληνικες αρχές αξίζουν συγχαρητήρια για την επιχείρηση αυτή, αναφέρεται ότι η Ελλάδα και το περιστατικό αυτό είναι και «ένα παγκόσμιο παράδειγμα του κινδύνου που δημιουργούν οι δρόμοι της παράνομης μετανάστευσης».

 
 
 
 
 


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.