Ισλαμική Διάσκεψη κι ελληνική αδιαφορία

Στην 38η Σύνοδο των υπΕΞ κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, (Καζακστάν, 28-30 Ιουνίου), συμμετείχε και το ψευδοκράτος, με την Τουρκία να ζητάει τη συνδρομή των συνομιλητών της προκειμένου να επιτευχθεί η άρση των λεγόμενων εμπάργκο κατά των τουρκοκυπρίων. Κατά τη διάρκεια δε της Συνόδου, γνωστοποιήθηκε από τουρκοκυπριακά μέσα η θέληση για ίδρυση Θεολογικής Σχολής και Λυκείου Ιμάμηδων στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Συνδέσμο Αποφοίτων Θεολογικών Σχολών και Ισλαμικών Ινστιτούτων της Τουρκίας, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα την αναλάβουν οι Άραβες.

Στο τελικό ψήφισμα του Οργανισμού γίνεται έκκληση προς όλα του τα μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Σύνοδος εξέτασε και την προοπτική να αποκτήσει και η Σερβία (!) κατόπιν αιτήματός της, μερική συμμετοχή στη Διάσκεψη που πλέον μετονομάστηκε σε «Συνεργασία».

Με το κόκκινο χώρες-μέλη του ΟΙΣ, με το κίτρινο οι παρατηρητές

Αναλυτικά:
Ι. Το ψευδοκράτος στην Ισλαμική Διάσκεψη
Το ψευδοκράτος εκπροσωπείται στο 38ο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που άρχισε τις εργασίες του στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα. Επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Αϊτούγ Πλουμέρ.
Σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και υποστηρίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Εκ μέρους της Τουρκίας μίλησε ο Υπουργός Προεδρίας Μεχμέτ Αϊντίν ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και κάλεσε τα κράτη μέλη του οργανισμού να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα για άρση των λεγόμενων εμπάργκο κατά των τουρκοκυπρίων.

Λύκειο Ιμάμιδων στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με την »Γενί Ντουζέν», ο Σελαχατίν Γιαζιτζί, του Συνδέσμου Αποφοίτων Θεολογικών Σχολών και Ισλαμικών Ινστιτούτων της Τουρκίας, θα λειτουργήσει Θεολογική Σχολή και Λύκειο Ιμάμιδων στα κατεχόμενα, γιατί, όπως είπε, οι Τ/κ θα πρέπει να αποκτήσουν θεολογικές γνώσεις γιατί »η νεολαία τους καταρρέει». Πρόσθεσε ότι ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια της Τουρκίας υπάρχουν έδρες θεολογίας, αυτές απουσιάζουν από τα πανεπιστήμια των κατεχομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της »Σταρ», η έδρα της Θεολογίας θα ιδρυθεί στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Λεύκας με χρηματοδότηση Αράβων. Αντίθετος στη λειτουργία Θεολογικής Σχολής είναι ο ΓΓ της Συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενερ Ελτσίλ. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 29/06/2011

ΙΙ. ‘’Αναπάντεχο’’ Χτύπημα για τη Σερβία
από τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Αστεία και ταυτόχρονα τραγικά για τη Σερβία τα όσα εξελίχθηκαν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (Organization of the Islamic Conference (OIC)), στην 38η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου και αφού επικυρώθηκε η αλλαγή της ονομασίας του οργανισμού από «Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης» σε «Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας», έγινε αναφορά σε αίτημα για την απόκτηση του καθεστώτος του παρατηρητή που υπέβαλαν η Σερβία, η Νότια Αφρική, η Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, το Νεπάλ και η Βραζιλία. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο γενικός γραμματέας του OIC, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου κατά τη ομιλία του από του βήματος της συνόδου του συμβουλίου.

Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν η Σερβία εξακολουθεί να επιμένει στο αίτημα της, όταν στο τελικό ψήφισμα του Οργανισμού γίνεται αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο και μάλιστα στο όγδοο σημείο ο OIC, για πρώτη φορά, κάνει εκκλήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ισλαμικής Συνεργασίας, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσόβου με βάση τα δικαιώματα του στην ελευθερία και κυριαρχία και σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές τους. Επιπλέον χαιρέτησε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, και απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της καλής θέλησης από τα κράτη μέλη του OIC, να συνεχίσει τη συμβολή της για την οικονομική ευημερία του.

Μια καθόλου θετική εξέλιξη για την Σερβία κατά την οποία η ‘’σύμμαχος’’ της Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών του Οργανισμού, για άλλη μια φορά αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο και μάλιστα πολύ πριν ‘’αλέκτωρ λαλήσει’’, καθόσον οι ίδιοι διαβεβαίωναν προ δεκαπέντε ημερών μέσω του τούρκου πρέσβη στο Βελιγράδι, ότι η Τουρκία δεν έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, αλλά προτίθεται να βοηθήσει όσο μπορεί, τις γειτονικές της χώρες και εκείνες με τις οποίες διατηρεί στενές επαφές, με ιδιαίτερη αναφορά στη Σερβία με την οποία επιθυμεί να διατηρεί όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις.

Ας μην εθελοτυφλεί λοιπόν η Σερβία, που μετά την ‘’ελπιδοφόρα’’ πολιτική των εναγκαλισμών προς την Τουρκία, με στόχο την συγκράτηση από αυτή, μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας νέων αναγνωρίσεων του Κοσσυφοπεδίου από μουσουλμανικές χώρες, φαίνεται ότι πόνταρε σε λάθος άλογο. Θα είναι όμως τραγικό και ίσως παράλογο να συνεχίσει να εμπιστεύεται την Τουρκία και θα πρέπει το συντομότερο να την απομακρύνει από το σπίτι της, που με τόση αφέλεια άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s