Κραυγή

Οι φυλακές ανοίγουν, και βγαίνουν έξω οι κρατούμενοι από τους Άγγλους, αγωνιστές της ελευθερίας: Απλοί άνθρωποι, νέοι, γέροι, γυναίκες, ιερείς, ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Λευτεριάς.

 

Δύο ένοπλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ τραβούν τις αλυσίδες που ανοίγουν διάπλατα τις φυλακές. Στο πιο ψηλό σημείο, το μνημείο της Ελευθερίας.

 

 

 

 

Μου κάψαν την πατρίδα μου, κουρσέψανε τη γη μου
M’ αν το κορμί λαβώθηκε, ακούστε την κραυγή μου

Πώς στ’ αλήθεια το βαστάτε
Που με Τούρκικη σημαία
τύλιξαν τ’ αγάλματά σας και καρφώσαν την καρδιά σας
Με την Τούρκικη σημαία…
Πώς κοιμάστε, πώς ξυπνάτε
σκλαβωμένοι πώς βαστάτε

Ξυπνάτ’ αδέλφια –τι ο καιρός πικρά μας σημαδεύει
Λύκοι στου χρόνου τη στροφή μας στήνουνε καρτέρι

 

~~

Το ΓΕΕΦ με εντολή Προεδρικού Μεγάρου εξαφανίζει τα ίχνη του εγκλήματος

Νέες αποκλειστικές πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι προσωπικό του ΓΕΕΦ, χωρίς να αναφερόμαστε σε βαθμούς και αξιώματα, παραποιεί έγγραφα, εκθέσεις και στοιχεία που αφορούν το τραγικό περιστατικό, επιστρέφοντας τα εκ των υστέρων στο αρχείο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτά τα παραποιημένα στοιχεία, θα στηριχτούν έρευνες και θα βγουν πορίσματα. «Αυτό είναι κοινό μυστικό όλων όσοι βρίσκονται μέσα στο ΓΕΕΦ», μας είπε χαρακτηριστικά, έγκυρα πληροφορημένη πηγή.

Εξάλλου, σε αποκάλυψη σοκ προέβη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, το πρωί στο Ράδιο Πρώτο. Ο κ. Δίπλαρος αποκάλυψε πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες μέχρι τις 4.30 τα χαράματα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας συγκέντρωναν έγγραφα στο γραφείο του Υπουργού. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive, από τη Δευτέρα το Υπουργείο Άμυνας δέσμευσε το μεγαλύτερο μηχάνημα καταστροφής εγγράφων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι δύο πληροφορίες κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών για την ποινική έρευνα αφού όπως από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει ακόμη και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφής πολύτιμων στοιχείων.

Εξάλλου, κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδυνής εκπομπής 60 λεπτά, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Γιώργος Βαρνάβα κατήγγειλε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην όλη ιστορία με τα εμπορευματοκιβώτια, δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία – μαρτυρικό υλικό. Δεν αποκλείεται, επομένως να επιχειρήσουν καταστροφή κάποιων επιστολών/εγγράφων που ενδεχομένως να τους «καίνε».

«Συγκεντρώστε άμεσα το υλικό»

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα σπεύδουν και σήμερα να καλέσουν το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει άμεσα σε συγκέντρωση εγγράφων και φακέλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα  άμεσα να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει όλα τα έγγραφα, στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που σχετίζονται με την υπόθεση, από τον Φεβρουάριο του 2009, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα γραφεία και υπηρεσίες, μεταξύ άλλων στο Προεδρικό- Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου, Υπουργείο Εξωτερικών, Πρεσβείες, Υπουργείο Άμυνας, ΓΕΕΦ, Αστυνομία. Καλείται ο Γ. Εισαγγελέας, τονίζει ο κ. Νικολάου, να ζητήσει από την Αστυνομία που διεξάγει σήμερα τις ανακρίσεις, την συγκέντρωση του πιο πάνω υλικού εγγράφων και την άμεση παράδοση τους στο γραφείο του ώστε ο ίδιος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διαφύλαξη του. «Πρόκειται για καθαρά εγκληματική πράξη της οποίας ο ίδιος αυτοπροσώπως οφείλει να αναλάβει την καθοδήγηση των ανακρίσεων και την πλήρη διερεύνηση της», καταλήγει ο κ. Νικολάου.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και οι δηλώσεις από πλευράς ΕΔΕΚ, η οποία τονίζει ότι  επιβάλλεται άμεση έναρξη ποινικής έρευνας κατά παντός υπευθύνου από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με διορισμό ταυτόχρονα ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών υψηλού νομικού κύρους και εγνωσμένης αντικειμενικότητας.

Διαψεύδει το ΥΠΑΜ

Το ΥΠΑΜ από την πλευρά του, διαψεύδει τις καταγγελίες και σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «Ολα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα φυλάγονται στο αρχείο του Υπουργείου, σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφονται ούτε παραποιούνται με οποιοδήποτε τρόπο ούτε εντός ούτε εκτός του Υπουργείου Αμυνας».

Όπως σημειώνεται, όλο το έγγραφο υλικό που αφορά τη φύλαξη του φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έχει δεσμευτεί στο Κεντρικό Αρχείο και από το πρωί παραδίδεται στους ποινικούς ανακριτές.

~~~

Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης

Οι ήρωες σπανίζουν στην εποχή μας. Χθες μάθαμε για έναν απ’ αυτούς. Ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της Βάσης που τινάχτηκε στον αέρα, έδωσε την ίδια του τη ζωή στο καθήκον.
Σ΄ αυτό που πάντα πίστευε. Όπως λένε όσοι τον γνώρισαν, το μόνο που θα επιθυμούσε είναι να μπορούσε να έδινε ακόμη περισσότερα. Ο ηρωικός πλοίαρχος ήταν ΟΥΚ και Seal!
Το βιογραφικό του ήρωα πλοιάρχου και μερικές φωτογραφίες από τη γεμάτη καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό που λάτρεψε:

Εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το1977 και αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1981. Εξειδικεύτηκε στα Ταχέα Σκάφη. Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Ελλαδίτες συναδέλφους του, ζυμώθηκε με αυτούς και μια και είχε την τύχη να είναι ο πρώτος Κύπριος Μάχιμος Αξιωματικός έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια στο Κυπριακό Ναυτικό ώστε σήμερα πλέον το Κυπριακό Ναυτικό να ακολουθεί τις παραδόσεις του Ελληνικού με αποτέλεσμα σε κάθε συνεργασία που είχαν τα δύο ναυτικά, ή ακόμη και όπου συναντιόντουσαν τα στελέχη τους «να μιλάνε την ίδια γλώσσα».
Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει την Ελλάδα από την Κύπρο και την Κύπρο από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού ήταν ότι πάντα φορούσε καπέλο με το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ζύμωση του με τους έλληνες συναδέλφους του συνέχισε σε όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του μια και ξανασυνάντησε τους συμμαθητές του από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τόσο στην Σχολή Γενικής Εκπαίδευσης όσο και στις Σχολές Πολέμου (Κατωτέρων και Ανωτέρων) και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας. Νωρίτερα για να “εκτονώσει” την ενεργητικότητα του αλλά και γιατί αισθανόταν ότι θα είναι πιο χρήσιμος σε ότι χρειασθεί επέλεξε την ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση τόσο των Ελληνικών ΟΥΚ όσο και των αντίστοιχων Αμερικανικών (seals) όπου διακρίθηκε.

Με τον Αμερικανό Αρχηγό Ναυτικού με τον οποίο είχε συνεργαστεί για το μπλόκο του πλοίου

Υπήρξε ο πρώτος Κύπριος Διοικητής του Ναυτικού της, αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε όλα τα διεθνή Ναυτικά forum και κατόρθωσε και οργάνωσε το 2008 με εξαιρετική επιτυχία, για πρώτη φορά στην Κύπρο την Σύνοδο των Ευρωπαίων Αρχηγών Ναυτικού.
Παντού και πάντα ήταν πρώτος και έπεφτε στην φωτιά γι’ αυτό που πίστευε και αυτό έκανε και εχθές. Με συνάδελφό του που μιλήσαμε και είχε την τύχη να τον γνωρίζει πολύ καλά μας είπε: «μην κλαίτε για τον Ανδρέα αυτός είναι περήφανος γι’ αυτό που έκανε και συνάμα δυστυχής γιατί δεν έκανε κάτι περισσότερο για την πατρίδα του Ελλάδα και τον νησί του την Κύπρο, ήταν αυτό που λέμε ΨΥΧΗ!»

 

(φωτογραφίες από το Β’ Δημοτικό Παλαιομετόχου)

 

 

 

Advertisements

One response to “Κραυγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s