Η Ευρώπη που αγάπησα

Γεννήθηκε μέσα από τη διασταύρωση ιδεών και ετερόκλητων στοιχείων. Πολέμησε τον σκοταδισμό και ανέπνευσε μέσα από τις βιβλικές εικόνες και τη μυθολογία του μπαρόκ, τις σονάτες, τις όπερες και τις φούγκες, τους ναούς και τις μεγάλες αίθουσες, τους παραδοσιακούς δρόμους, τα ολάνθιστα και χιονισμένα της τοπία. Έζησε τον άνθρωπο ως τη μικρογραφία του σύμπαντος, είχε βασιλιάδες και Γιάννη Αγιάννη, Ιερά Εξέταση και Αβελάρδο, θάνατο και Επιστήμη, Φάουστ και Γιουνγκ.

Δεν είπε ποτέ «το ευρώ πάνω από μια χώρα, ένα λαό και το έθνος του». Και παρόλο που γνώριζε πως όταν έδινε μία για παράδειγμα επιδότηση, για να αλλάξουν όλες οι τέντες στους πάγκους των λαϊκών αγορών, φρόντιζε να μάθει αν τα λεφτά έχουν βρει το σωστό τους δρόμο, κι αν χρειάστηκε οι πωλητές να πληρώσουν 50.000 δρχ τότε από την τσέπη τους, με τον επικεφαλής να δηλώνει παραίτηση και να το σκάει με τα ευρωπαϊκά χρήματα. Γνώριζε πως όταν μία χώρα έμπαινε κακώς στην ευρωζώνη, το υλοποιούσε βασικά με υπόγεια στοιχεία μόνο όμως επειδή εκείνη έκανε πως δεν τα βλέπει. Προλάβαινε και προλάμβανε.
Γνώριζε πως μια εταιρεία-κολοσσός ενός έθνους που έσυρε τον κόσμο στην άβυσσο της ανθρώπινης φύσης, εξαγοράζει άλλους λαούς για να μπορεί αργότερα να τους υποδουλώνει βάζοντάς τους να υπογράφουν αμετάκλητα και άνευ όρων την παράδοση της εθνικής τους κυριαρχίας. Και έστελνε τους επιτρόπους της να τιμωρήσουν τόσο εκείνους που «αγόραζαν» όσο και εκείνους που «πουλούσαν». Τους γνωστούς «εταίρους».

Ήθελε και κατάφερε να ρίξει το κόστος μιας τυρόπιτας σε ανθρώπινα επίπεδα, και ντρεπόταν να χαρακτηρίσει τη θεόρατη τιμή της ως «τη μεγαλύτερη κατάκτηση που έχουμε ποτέ πετύχει».

Σεβόταν την αλήθεια και η απόδειξη είναι πως σήμερα αρνείται να παραδεχτεί πως το ανθρώπινο δυναμικό της δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει, για αυτό και δεν υπάρχουν πια Σαίξπηρ, Μότσαρτ, Μιχαήλ Άγγελοι, Μονέ.
Διότι συνειδητοποιεί ότι κι αν ακόμα ισχύει πως δεν έχουμε τίποτα άλλο να γεννήσουμε, έχουμε το θάρρος και κάθε Λόγο να θέλουμε να αναγεννηθούμε.Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.