Περί ευρωπαϊκής «ενοποίησης»

Ποιος Ευρωπαίος δήλωσε ή έγραψε προ πολλών ετών ότι η παρούσα κακοφωνία των μικρών εθνικών κρατών που ακόμη δυστυχώς υφίσταται στην Ευρώπη, πρέπει να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν, και ο σκοπός του αγώνα μας δεν μπορεί παρά να είναι η ενοποίηση της Ευρώπης;
8 Μαΐου του ’43, Γκέμπελς, υπουργός Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, στο ημερολόγιό του

 

===
15 Νοεμβρίου 2011
Η ΕΝΩΜΕΝΗ Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την… υπέρβαση, προκειμένου να κατορθώσει να ξεπεράσει τη δυσκολότερη κρίση χρέους που αντιμετωπίζει από τον Β’Α Παγκόσμιο Πόλεμο έως και σήμερα, παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος (CDU), το οποίο πραγματοποιείται στη Λειψία.

Η κ. Μέρκελ τόνισε, για μία ακόμη φορά, την ανάγκη ταχύτερης πολιτικής ενοποίησης της ευρωζώνης, προσθέτοντας και τις πάγιες απόψεις της για επιβολή αυστηρών κυρώσεων αλλά και «απώλεια» της εθνικής κυριαρχίας σε συγκεκριμένους τομείς, σε χώρες οι οποίες κατ’ επανάληψη καταπατούν το Σύμφωνο Σταθερότητας ή καθυστερούν να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες εποχές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οφείλουμε, όμως, να δημιουργήσουμε μία “νέα” Ευρώπη, μέσω και μιας διευρυμένης πολιτικής ένωσης, αλλάζοντας, όμως, μία σειρά κανόνων που ισχύουν για τα απείθαρχα μέλη. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε περισσότερο αυστηρούς κανόνες σχετικά με ελλείμματα και χρέη. Παράλληλα εξακολουθώ να είμαι κατά της έκδοσης ευρωομολόγων».

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η χώρα της θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υπογραμμίζοντας ότι «εάν αποτύχει το ευρώ, τότε θα αποτύχει όλη η Ευρώπη».

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας» υπογράμμισε η Μέρκελ στην ομιλία της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει, επίσης, να μην ξεχνάμε ότι η κρίση δεν δημιουργήθηκε σε μια ημέρα. Είναι αποτέλεσμα ολόκληρων δεκαετιών συσσωρευμένων λαθών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να λυθούν εν μία νυκτί. Μπροστά μας υπάρχει ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».
Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση, καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα. Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας», δήλωσε.
===

«Σύμβολο ελευθερίας» το νόμισμα που μου δίνει ένα κουλούρι και ένα μπουκαλάκι νερό περίπου τρεις με πέντε φορές πάνω από όσο το πλήρωνα με το εθνικό μου νόμισμα. Και αυτή την ισοπέδωση και τον ολοκληρωτισμό, τον ονομάζουμε «όραμα ενοποίησης».

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s