Οι Ινδιάνοι, οι ταλιμπάν και η Τουρκία

Δύο απόψεις υποψήφιων Ρεπουμπλικανών από το ντιμπέητ στη Νότια Καρολίνα.

H πρώτη από τον Νιούτ Γκίνγκριτς, η οποία έγινε δεχτή με ενθουσιασμό, εμπνευσμένη από τον άτυπο ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος:

Βρισκόμαστε στη Νότια Καρολίνα. Εδώ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Επανάστασης υπήρχε και ένας 13χρονος ονόματι Άντριου Τζάκσον. Οι Βρετανοί (σ.σ.: ένας στρατιώτης του ζήτησε να του γυαλίσει τις μπότες και αρνήθηκε) τον χτύπησαν με το σπαθί τους, χαράζοντάς του ουλές που κουβαλούσε για όλη του τη ζωή (σ.σ. μαζί με το απύθμενο μίσος του για εκείνους). Ο Άντριου Τζάκσον είχε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το πώς να συμπεριφερόμαστε στους εχθρούς της Αμερικής: «Σκοτώστε τους!»

O Γκίνγκριτς αναφέρεται στους τζιχαντιστές (τους οποίους όμως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα επί Δημοκρατικών σε Λιβύη-Συρία), και είναι ένας πολιτικός που δεν φοβάται να πει πως «ο λαός των Παλαιστινίων δημιουργήθηκε, και πως παρόλο που υπήρχαν ευκαιρίες να αποκτήσουν κράτος σε διάφορες περιοχές, εντούτοις δεν το έκαναν με το αποτέλεσμα να συντηρείται ο πόλεμος Αράβων-Ισραήλ».
Το φάουλ όμως με τον Τζάκσον είναι αντικανονικό. Δεν μετράει μόνο αν αυτό που λέγεται είναι σωστό, αλλά και από ποιον λέγεται. Και το συγκεκριμένο ειπώθηκε σε μία τελείως διαφορετική εποχή που δημιούργησε το «μονοπάτι των δακρύων» και τη βίαιη απομάκρυνση χιλιάδων ινδιάνων από τα σπίτια τους και τις δουλειές τους, τη γη τον προγόνων τους και εν τέλει τις ρίζες της φυλής και της παράδοσής τους, διαπράττοντας μία καθαρή γενοκτονία, παραβιάζοντας μάλιστα ξεκάθαρη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε την Πράξη Μετακίνησης ως παράνομη.

Και η δεύτερη από τον Ρικ Πέρυ, την «ηχώ του Μπους» όπως έγραψε προφανώς ειρωνευόμενο το Time, τον περασμένο Ιούνιο:

H Τουρκία δεν έχει καμιά σχέση με τη χώρα που ήταν σύμμαχός μας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, όταν ήμουν πιλότος σε βάση των Η.Π.Α. Σήμερα ηγείται από Ισλαμιστές τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν οικονομική βοήθεια και να εξετάσουν σοβαρά την αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ. Η σημερινή ηγεσία κάνει τους συμμάχους μας να νιώθουν αμηχανία. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στους φίλους μας, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα κενό μεταξύ μας. […] Ναι, οι νεαροί στρατιώτες έκαναν ένα λάθος και θα πρέπει να τιμωρηθούν αλλά ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετώπισε το υπουργείο Αμύνης που έκανε λόγο για «απόλυτο αποτροπιασμό» είναι ύποπτος. Δεν έχω ακούσει για παράδειγμα να εκφράζει τον αποτροπιασμό του κανείς από την κυβέρνηση για τον αποκεφαλισμό του Ντάνυ Περλ (σ.σ.: δημοσιογράφου) και τη μετάδοσή του με βίντεο. Ή για το κρέμασμα συνεταίρων μας από γέφυρες. Αυτό είναι αποτρόπαιο.

Η Τουρκία απάντησε άμεσα λέγοντας πως τα σχόλια του Πέρι είναι αβάσιμα και ακατάλληλα και δεν θα πρέπει οι Αμερικανοί πολίτες να χάνουν χρόνο με υποψηφίους που δεν ξέρουν ούτε ποιοι είναι οι σύμμαχοι τους. Πρόσθεσε δε, πως η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ όταν ο νυν κυβερνήτης του Τέξας ήταν μόλις 2 ετών.

Υπενθύμισε δε πως έχει συμμετάσχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και άλλες περιοχές μένοντας στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας και πως παρόλο που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί, η χώρα εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με τη Δύση καθώς επιχειρεί να εκπροσωπεί εκεί τις απόψεις του μουσουλμανικού κόσμου.

Πρόσφατα, η Τουρκία άρχισε να φιλοξενεί σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης ως μέρος του αμυντικού συστήματος πυραύλων του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι σε θέση να αντιμετώπισει τις απειλές βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν. Οι Η.Π.Α. πρόσφατα έστειλαν τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη Predator για να βοηθήσουν την Τουρκία στον αγώνα κατά των Κούρδων, αλλά δεν έχουν στείλει οικονομική βοήθεια.

Τέλος, η Τουρκική δήλωση επεσήμανε πως η χαμηλή θέση του Πέρι στις σφυγμομετρήσεις καταδεικνύουν πως τις απόψεις του δεν τις ενστερνίζεται ο Αμερικανικός λαός.

Όταν πάντως δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ το βίντεο με τους νεαρούς στρατιώτες (με τα ελληνικά πρώτα και καλύτερα να μιλάνε για φοβερό «σοκ») παραβλέποντας κατ’ αρχήν βασικές ψυχικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον εσωτερικό κόσμο όλων των στρατιωτών, ο Πέρι είχε υπενθυμίσει πως ο στρατηγός Πάτον είχε ουρήσει στο Ρήνο και ο Τσώρτσιλ στη γραμμή Ζόγκφριντ για να δείξουν την περιφρόνηση τους στους Ναζί.
Ενδεχομένως το να κάνεις κάτι τέτοιο σε ένα ποταμό ίσως να μην είναι το ίδιο με το να το κάνεις στο πτώμα ενός Ναζί (καθώς ο νεκρός, είναι πάντα νεκρός). Αλλά πριν μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για σωστό και λάθος, ας χαρούμε άλλη μία δημοσιογραφική «πρωτοτυπία», όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο κάλυψαν οι φωστήρες το θέμα υπερθερματίζοντας τα αντανακλαστικά του θυμικού μέσα στην γνωστή αριστερόφρονη μουρμούρα. Είναι τα ίδια Μέσα που δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ να αναφέρουν ως πρώτη είδηση στα διεθνή ένα ρεπορτάζ που να ξεκινάει με τις λέξεις «σοκ προκαλεί βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα και δείχνει ταλιμπάν να πετούν οξύ στο πρόσωπο και το σώμα γυναικών επειδή τις βρήκαν μέσα σε τάξη σχολείου έτοιμες να παρακολουθήσουν μάθημα» ή «σοκ προκαλεί βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα και δείχνει ακραίους ισλαμιστές να κόβουν το στήθος γυναίκας επειδή με αυτή την όρεξη ξύπνησε ο τάδε αρχηγός της τάδε φυλής στο τάδε χωριό της Αφρικής» ή «σοκ προκαλεί η χρησιμοποίηση παιδιών ως ασπίδες από τους ίδιους τους πατεράδες τους, ταλιμπάν που πολεμούν αμερικανούς στο Αφγανιστάν».
Ή «σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει μουσουλμάνους μετανάστες να είναι σε κατάσταση δαιμονοληψίας, έτοιμoι να κάψουν μια ολόκληρη πόλη επειδή κάποιος αστυνομικός έσκισε μια φωτοτυπία από ένα αντίγραφο του Κορανίου, του γνωστού «ιερού» βιβλίου που καταπατάει κάθε είδος πολιτισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Χειρότερο από το να είσαι ανήθικος, είναι να το παίζεις ηθικολόγος.

 

One response to “Οι Ινδιάνοι, οι ταλιμπάν και η Τουρκία


 1. * Pee on a Crucifix, you’re an «Artist»
  * Pee on The American Flag, you’re a «Constitutionalist»
  * Pee on a Police Car, you’re a «Freedom Lovin’ 99 percenter»
  * Pee on a Taliban piece of shit that just tried to kill you and your
  fellow Marines, you’re a «Villain»

  (από ημέηλ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s