ΔΟΕ όπως ΔΝΤ, Γερμανία όπως Γερμανία

Σαν σήμερα, 1898: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις και τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο στη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Τους αποδίδονται τα έσοδα από τα κρατικά μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, σιγαροχάρτων, αμυρίδας Νάξου. Το ίδιο συμβαίνει με τον φόρο καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου, τους δασμούς Τελωνείου Πειραιώς.

Από τα Ιστορικά Θέματα:

Μετά την πτώχευση του 1893, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που ακολούθησαν, προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι ξένοι αυτοί κεφαλαιούχοι και τραπεζίτες τηρούσαν σκληρή στάση απαιτώντας την άμεση καταβολή όλου του χρέους. Οι ξένοι κεφαλαιούχοι που είχαν αγοράσει το Ελληνικό χρέος στηρίζονταν από τις κυβερνήσεις τους και περισσότερο από την Γερμανία, την Αγγλία και την Γαλλία που πίεζαν την Ελλάδα να φανεί συνεπής.

Είναι αδιαμφισβήτητο Ιστορικά πως η Ελλάδα εξωθήθηκε στον ατυχή πόλεμο του 1897 από την Γερμανία του Κάιζερ Γουλιέλμου ΙΙ, η οποία προεξοφλώντας την Ελληνική ήττα αρχικά στήριξε με θέρμη τις Ελληνικές απόψεις για την ανεξαρτησία της Κρήτης, αλλά μετά την συντριβή του Ελληνικού στρατού, αξίωνε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην Ελλάδα.

Οι Μεγάλες δυνάμεις επενέβησαν για να σταματήσει ο πόλεμος του 1897, επιδικάζοντας στην Ελλάδα να πληρώσει αποζημίωση 95.000.000 χρυσά φράγκα στην οθωμανική Αυτοκρατορία, ποσό μεγάλο για την εποχή εκείνη που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να το εξασφαλίσει χωρίς εξωτερικό δανεισμό. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχτεί τους δυσμενείς αυτούς όρους της αρχικής συμφωνίας που υπογράφτηκε ως συνθήκη ειρήνης τον Σεπτέμβριο του 1897. Στο άρθρο 2 της συνθήκης προβλεπόταν πως η καταβολή της αποζημίωσης δεν θα καθυστερούσε την ικανοποίηση των παλαιών δανειστών της Ελλάδος και προέβλεπε την ίδρυση επιτροπής Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου από αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Επιτροπή αυτή θα βρίσκονταν μονίμως στην Αθήνα και θα επέβλεπε την τήρηση των συμφωνιών, την εξόφληση των δανειστών της Ελλάδας και την καταβολή της αποζημίωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Να σημειωθεί ότι η συνθήκη ειρήνης αφορούσε τον Ελληνο-Τουρκικό πόλεμο και προκαλεί απορία πως οι Μεγάλες Δυνάμεις «χώρεσαν» το παραπάνω άρθρο. Αλλά όχι μόνο αυτό. Με απροκάλυπτη ωμότητα η συνθήκη αυτή περιείχε την πρωτοφανή ρήτρα πως η Ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να εξασφαλίσει την υπερψήφιση των όρων της συνθήκης από την Ελληνική βουλή!

Τον Οκτώβριο του 1897 έφτασαν στην Αθήνα οι απεσταλμένοι των Μεγάλων Δυνάμεων για την επιβολή των όρων της συνθήκης Ειρήνης. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπό τον Ζαΐμη προσπάθησε να διαπραγματευθεί και να πετύχει κάποιο συμβιβασμό που θα μείωνε την επέμβαση των ξένων στην διοίκηση του κράτους, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, λόγω κυρίως την αρνητικής στάσης των Γερμανών απεσταλμένων. Αντιθέτως οι Βρετανοί και οι Ιταλοί έδειξαν κάποια κατανόηση στις Ελληνικές ευαισθησίες.

Το τεχνοκρατικό τμήμα της δουλειάς της διεθνούς επιτροπής ελέγχου ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1898. Ο νόμος που συνέταξε η εξαμελής αυτή επιτροπή ψηφίστηκε από την Ελληνική βουλή στις 21 Φεβρουαρίου 1898 και επισήμως η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου ανέλαβε την οικονομική διοίκηση της Ελλάδας στις 28 Απριλίου 1898. Η πρώτη απόφαση της Επιτροπής ήταν να χρησιμοποιήσει τις βασικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Χώρας για την εξόφληση του Χρέους. Έτσι εκχωρήθηκαν οι κάτωθι πηγές εσόδων

1. Κρατικά μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, σμύριδος, σιγαροχάρτου………………………………………………………………………………….12.300.000 δρχ
2. Φόρος καπνού………………………………………………………………………………6.600.000 δρχ
3. Τέλη χαρτοσήμου…………………………………………………………………………10.000.000 δρχ
4. Δασμοί τελωνείου Πειραιώς…………………………………………………………10.700.000 δρχ

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν τα ποσά αυτά προβλέπονταν επικουρικά τα εξής:

1. Δασμοί τελωνείου Λαυρίου………………………………………………………….1.500.000 δρχ
2. Δασμοί τελωνείου Πατρών………………………………………………………….2.400.000 δρχ
3. Δασμοί τελωνείου Βόλου……………………………………………………………..1.700.000 δρχ
4. Δασμοί τελωνείου Κέρκυρας……………………………………………………….1.600.000 δρχ

Όροι που επιβλήθηκαν από τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο

Τα χρωστούμενα δάνεια χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την παλαιότητα τους και υπολογίστηκε τόσο ο τόκος για τα 4 έτη της πτώχευσης που η Ελλάδα δεν αναγνώριζε, αλλά επιβλήθηκε και επιπλέον ένα χαμηλό επιτόκιο ως την πλήρη αποπληρωμή τους. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε επίσης μια ισοτιμία της δραχμής προς τα ξένα νομίσματα (ευνοϊκή για τους δανειστές προφανώς) και επίσης της αφαιρέθηκε το δικαίωμα της τύπωσης χαρτονομίσματος.

Το υπερβολικότερο όλων όμως θεωρώ πως ήταν ότι η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου έθεσε υπό τον έλεγχο της και τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις και προαγωγές των υπαλλήλων του στενού Δημοσίου τομέα. Ουσιαστικά η Ελληνική Εθνική κυριαρχία είχε πάψει να υφίσταται ενώ ο Ελληνικός λαός εργαζόταν στην κυριολεξία υπό ένα ιδιότυπο και πρωτόγνωρο καθεστώς Ευρωπαϊκής αιχμαλωσίας. Φυσικά ο Ελληνικός στρατός υπήρχε μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν υπήρχαν πόροι για την συντήρηση του, δεν αγοραζόταν πολεμικό υλικό, δεν γίνονταν ασκήσεις και η στρατιωτική θητεία είχε ελαχιστοποιηθεί.

Όταν λειτούργησε η επιτροπή του Ελέγχου, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις χορήγησαν νέο δάνειο 170.000.000 χρυσών φράγκων ώστε η Ελλάδα να πληρώσει την πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία για την πολεμική της ήττα και να αντιμετωπίσει το τρέχον υψηλό της έλλειμμα…….

Αποτελέσματα του Διεθνούς Ελέγχου στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία

Η Εθνική ταπείνωση που υπέστησαν πραγματικά δεν είχε προηγούμενο και τονίστηκε από τον Τύπο της εποχής με μελανά χρώματα. Η ισχυροποίηση της δραχμής που επιβληθήκε και η δυσχέρεια του κράτους να επενδύσει έπληξε την Ελληνική παραγωγικότητα και ανάπτυξη. Κυρίως δοκιμάστηκαν οικονομικά τα μικροαστικά κρατικοδίαιτα κοινωνικά στρώματα που ενδυνάμωσαν το ρεύμα μετανάστευσης προς την Αμερική. Ως θετικά μπορούμε να αναφέρουμε την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και της Εθνικής τράπεζας, αλλά και την αναγκαστική δημοσιονομική πειθαρχία που επέδειξε η Ελλάδα που έμαθε να λειτουργεί χωρίς ξένη υποστήριξη στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και έσοδα.

Είναι αναμφίβολο πως στα σκληρά και αποικιοκρατικά μέτρα του Διεθνούς Ελέγχου στηρίχθηκε η Ελληνική ανάπτυξη και Εθνική Αναγέννηση που ακολούθησε την πρώτη δεκαετία του 2ο0υ αιώνα που οδήγησε στους ένδοξους Βαλκανικούς πολέμους, άλλη μια επιβεβαίωση πως οι ανείπωτες δοκιμασίες δεν λυγίζουν αλλά χαλυβδώνουν και φανερώνουν το μέταλλο και τον χαρακτήρα ενός λαού.

3 responses to “ΔΟΕ όπως ΔΝΤ, Γερμανία όπως Γερμανία

 1. Διδακτικό. Ευχαριστώ.
  Αυτήν την φορά, εκτιμώ πως εξελίχθηκε διαφορετικό συμφέρον.
  Ο Πανδρέου, σχεδόν δείχνοντας επίτηδες, ότι απλά εκτελεί αμερικανική διατεταγμένη υπηρεσία, έκανε όσα έκανε, επειδή το μεγάλο ρευστό αφεντικό, γνώριζε αυτό που τα ελληνικά ισλαμο-κάναλα απέκρυπταν για 2 χρόνια : Τις πιέσεις που ασκούσε η Τουρκία στη Δύση, για το αέριο (και ενδεχομένως πετρέλαιο) που έχανε το… Αραβία.

  Λογικά, ασκήθηκαν τόσες πιέσεις προς Ισραήλ – Δύση, καθώς και επέστρεψαν τόσες αρνητικές απαντήσεις προς Ισλάμ – Αραβία, που οι σχέσεις της… »γεω-βασιλεύουσας» Τουρκίας με το Ισραήλ, πηγαίνανε σίγουρα προς παύση και ενδεχομένως διάλυση.
  Τότε, κάποιος που προέβλεψε ότι ο επόμενος σύμμαχος είναι η Ελλάδα, ανέλαβε να αποδυναμώσει αυτήν, όσο πιό γρήγορα γίνεται. Να μην μπορεί να σταθεί στο πλευρό, κανενός Μη Ισλαμιστή.

  Η Αμερική, οπισθοχώρησε πολύ δελεαστικά από το 1964, επί Τζόνσον, όταν απαιτούσε 1. Διχοτόμηση της Κύπρου και 2. παράδοση του Καστελόριζου, σε σημείο τέτοιο, που από τότε μέχρι σήμερα, δημιούργησε έναν αντίζηλο των Αράβων, αλλά όχι αντίπαλο. Οποιοσδήποτε υπολογίσει την καθυστέρηση ηλιακής τεχνολογίας (που τόσο κακό θα κάνει στην κατανάλωση πετρελαίου), αυτόματα θα υπολογίσει και τις πιέσεις που οι Αμερικάνοι κάθε φορά δέχονται ή υποκύπτουν.

  Το νέο χρέος, είναι πολύ πιό πιθανό να έχει παραγγελθεί στην Goldman Sachs από τους Άραβες, προκαταβολικά για όσο πετρέλαιο βρεθεί, παρά να υφίσταται ως κάποιο ναζιστικό γερμανικό απωθημένο ή κάποιο νέο καπρίτσιο της Αμερικής.
  Από τότε που βγήκαν οι »αεροπλανιές» χάθηκε το πλεονέκτημα της απόστασης.

  ΟΙ φακίδες, μάλλον θα προτιμήσουν ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, υπό τη δικαιολογία ότι το έκανε το Ιράν ή η Ρωσία ή Κίνα (αντίστροφα από την σειρά Κίσσινγκερ), διότι πιθανότατα έχουν στριμωχτεί τόσο πολύ άσχημα, που όλο και πιό παράδοξα χατίρια κάνουν, όπως αυτό της Ισλαμοποίησης εθνών μέσω μετανάστευσης και όπως αυτό της εσπευσμένα εξασθενημένης Ελλάδας.

  Για εμάς είναι ένα χρέος. Για τους ισχυρούς, είναι μονοπώλιο πετρελαίου.
  Για τους μεσάζοντες, είναι η συνέχεια του τέλους.

  • Αυτό το μονοπώλιο του πετρελαίου υποστηρίχθηκε ανέκαθεν από ένα δίκτυο κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών η αντιαμερικανικότητα του οποίου ξεπερνιέται μόνο (κι αν) από εκείνη του Σαντάμ.

   Την φτωχοκατάντια μας θα μπορούσε να την είχε προκαλέσει και το ρωσικό καρτέλ αερίου (στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Κοπελούζο) το οποίο δουλεύει για την πλήρη ενεργειακή εξάρτηση όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ε.Ε. με τη Μέρκελ να ζητάει ειδική σχέση Ευρώπης-Ρωσίας είτε μιλάμε για ενεργειακά είτε για στρατιωτικά προσπαθώντας να πείσει τις χώρες της Ευρώπης πως δεν έχουν λόγο να φοβούνται την Κόκκινη Αρκούδα.
   Τον Καραμανλή τον είχαν καταλάβει όλοι πως δεν μπορεί να μας πάει στο ΔΝΤ γιατί ο λαός θα ξεσηκωνόταν. Ενώ αν το παλούκι έχει σοσιαλιστικό φτιόγκο αποκτάει αυτομάτως κι άλλη χάρη τουλάχιστον για τα ελληνικά, μεταπολιτευτικά αντανακλαστικά.

   Ήδη έχει εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον Ιούλιο του 2011, η κατασκευή του πλωτού σταθμού αερίου από την Gastrade (Κοπελούζος / Ρώσοι), στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ενώ χρόνια τώρα μένει ανεκμετάλλευτο και το κοίτασμα στην Κρήτη. Εκεί, στην πατρίδα των Βαρδινογιάννηδων, ο Κοπελούζος θα επενδύσει 1.5 δις ευρώ για τη δημιουργία 1.700 MW αιολικών πάρκων που θα συνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ήθελε να βάλει και στην Αίγυπτο 3.000 MW ανεμοτσατσάρες αλλά με τις ταραχές των ισλαμιστών έχει μείνει στο περίμενε.

   Οι Αμερικανοί, που θέλουν ένα ισχυρό ευρώ για να μην πληγούν οι εξαγωγές τους, γνωρίζουν πριν από τη θητεία του Τζόνσον ότι δεν έχουμε ανάγκη από δούρειους ίππους για μην κάνουμε αυτό που προτάσσει το εθνικό μας συμφέρον. Και μου φαίνεται και λίγο τραβηγμένο, να έσκασε πρώτα εκεί η κρίση με τα στεγαστικά και την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς για να μην μπορέσει να ορθοποδήσει ποτέ η Ελλάδα που πάντα είχε έναν Γερμανό-Τούρκο απέναντί της για να συντηρείται το ΠΑΚ του Τσοχατζόπουλου και του Βαλυράκη.

   Τα καμώματα του ΓΑΠ, η εκλογή του οποίου θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα τουλάχιστον σε όλες τις Σχολές Θεωρητικής Κατεύθυνσης, αναλύοντας τους κινδύνους που ενέχει η έμμεση δημοκρατία, μας έφεραν τον Ράιχενμπαχ. Και οδήγησαν στη Σύνοδο Κορυφής (8-9 Δεκεμβ. 2011) όπου αποφασίστηκε το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο αναμένεται να «κλειδώσει» στις 1-2 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτή την «αναθεωρημένη» συνθήκη, οι προϋπολογισμοί όλων των χωρών (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) θα περνάνε είτε από το Γιούρογκρουπ (Σόιμπλε) είτε από τη Σύνοδο Κορυφής (Μέρκελ), ακυρώνοντας στην πράξη όλα τα εθνικά κοινοβούλια.

   Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός του γερμανικού απωθημένου, δεν ξέρω τι άλλο είναι.

 2. Επειδή οι ιστορικές »συμπτώσεις» έχουν παρεξηγηθεί ως 1 δήθεν »μεταφυσικό» προϊόν καταπληκτικής επανάληψης, θα ήθελα να επισημάνω στους αναγνώστες μας οφθαλμούς, ότι η ιστορία πολλάκις επαναλαμβάνεται, όχι διότι μας πήρε ο διάολος και μας έκανε replay, αλλά επειδή, τα δοκιμασμένα συστήματα παρέχουν και χρήσιμες –στους απογόνους– εμπειρίες (ανάπτυξης και εφαρμογής), όταν οι ιστορικώς θετοί αντίπαλοι δεν διορθώνονται.

  Λόγου χάρη, η »γεω-τροτέζα» Άγκυρα Μέρκελ, μπορεί κάλλιστα να ελπίζει στην αρχική ώθηση και στήριξη, που είχε παρέξει ο –εκ σβέρκου Τουρκίας– Στάλιν προς τον Adolf Hitler, μέχρι να πει η Ευρώπη, το πετρέλαιο, λιτράκι…
  Ύστερα, τα παιδιά στράφηκαν –όπως πάντα όταν είναι στριμμένα– εναντίον των γονιών και τότε, έφαγαν τέτοια κρεατόβεργα, που στο Βερολίνο ακόμα Ρώσους γεννάνε.
  Μην μου πεις άλλωστε, ότι στα ντοκιμαντέρ, βγάζει κάποιος περισσότερη αύρα από τον Ιωσήφ Στάλιν. Μόνο ο Χίτλερ, αλλά εκείνος ήταν αυτιστικός. Και γι αυτό επελέγη άλλωστε, είναι όπως ο τυφλός που έχει απίστευτη ακοή, ένα πράγμα.
  Ψυχομετικός Φυσιογνωμιστής γαρ, τόσα ξέρω, τόσα λέω.

  Αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Λες, ότι η σκόπιμη εξασθένιση της Ελλάδας (την οποία εγώ αποδίδω στις Τούρκικες περιτροπές προς Αμερική, εξαιτίας Κύπρου–Ισραήλ), είχαν ξεκινήσει από Καραμανλή, ο οποίος όμως, δεν είχε πανεπάρκια πειθούς, προς τους σκεπτο-σκύλους του Παβλώφ.
  Δεκτόν και σαστόόό. Η φωταυγής σιωπή των ελληνο-ισλαμικών ΜΜΕ από ενάρξεως διαδικασιών Τάσσου Παπαδόπουλου και παγκοσμίως ασφυκτικών πιέσεων εκ του συχωρεμένου Ερντογάν, αυτό καταδεικνύει.
  Ρώσοι βγάζουν την πίτα από το ψυγείο, το Ισλάμ πουλάει γιουσουρούμ μαχαίρι, τραπεζίτες πάνε να τοκίσουν το κενό απ’ την κόψη, το Ισραήλ πιέζεται διμερώς ή τριμερώς, πιέζεται σίγουρα και οι Αμερικάνοι λογικά, δεν θέλουν -ή δεν αντέχουν- να δίνουν ενίσχυση, για όσα χάνονται από Τούρκικες αγοραστικές προβατοποιήσεις : Γαλλία ανιχνεύει καλλλλά. Οικονομία μπρε, θα σας χρειασθεί. Παύση αγορών, ενίσχυση ταμείου.

  Ψάξε όμως πρώτα, τι σημαίνει κατάρρευση και ποιά ποσά δεσμεύθηκαν. Διότι αν καταρρεύσει το μπακάλικο του Θωμά, επειδή του ζήτησε η γυναίκα του όλα τα χρήματα (ο συγγενής για να πάρει κρέας), κάποιος προμηθευτής έχασε την πληρωμή του, κάποιος καταθέτης έχασε την παραγγελία του, κάποια ΔΕΗ έχασε τον λογαριασμό, ενώ ο κυρ-Θωμάς όχι μόνο κρατάει στο ψυγείο όλο το φυτικό ράφι, αλλά και τρώει κρεατάκι που πριν δεν είχε, με τα λεφτά που »χάθηκαν». Διπλά χρήματα κέρδος, αντί για μονό ποσό χασούρας. Σου λέει κάτι αυτό ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s