Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις

Του Ναπολέοντα Λιναρδάτου / Μπλε Μήλο

Μια πιο ενδελεχής μελέτη των δημοσκοπήσεων αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά έστω αν και το γνήσιο ΠΑΣΟΚ σε λίγο θα έχει πρόβλημα να μπει στην Βουλή.

Δείτε όμως πώς το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά του:

ΠΑΣΟΚ των 70s.

Είστε από αυτούς του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μείνατε προσκολλημένος στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974; Αυτή την Διακήρυξη που μεταξύ άλλων κατήγγειλε την «εξάρτηση της Ελλάδας από το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»; Που έβλεπε ότι «πίσω από το ΝΑΤΟ, πίσω από τις αμερικάνικες βάσεις είναι οι μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα ντόπια υποκατάστατά τους»; Πού στόχευε στο να «πάψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Για να συμμετέχει ενεργά ο Λαός στον προγραμματισμό της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής πορείας της Χώρας.»;

Αν ανήκετε σε αυτό το τόσο βαθύ και τόσο, μα τόσο παλιό ΠΑΣΟΚ που η πολεοδομία σε λίγο θα σας βάλει στην λίστα των διατηρητέων – τότε είστε ακόμα στην δεκαετία του 70 και η ψήφος σας πάει στο ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ των 80s.

Αν πάλι νομίζετε ότι το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα κωλώσει στην πρώτη ένδειξη ελληνικού τσαμπουκά, ότι επίσης είναι έτοιμο να αγοράσει χονδρικώς τις μπλόφες σας περί εξόδου από την ΕΕ, και θα διαπραγματευτεί την άτακτη υποχώρησή του ώστε εσείς να έχετε την δυνατότητα να διορίσετε 100.000 κάθε χρόνο στο δημόσιο… Τότε, βασικά καλησπέρα σας, ζείτε στην δεκαετία του 80, ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική σας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνοψίζεται στο «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα».

ΠΑΣΟΚ των 90s.

Είστε ο τύπος ανθρώπου που μπορεί να μιλά με άνεση για την νέα αριστερά που χρειάζεται η Ευρώπη ευρισκόμενος σε θαλαμηγό διαπλεκόμενου επιχειρηματία; Είστε σφόδρα υπέρ ενός εκσυγχρονισμού που κύριο μέλημα του είναι η διατήρηση του στάτους κβο; Είστε ότι θέλουμε να είστε; Έξω εμφάνιση, μέσα άνεση;
Σε αυτή την περίπτωση ζείτε ακόμα στην δεκαετία του 90, θεωρείτε τον Σημίτη και τον Μπίστη εγκέφαλους, και φυσικά η ψήφος πάει στην Δημοκρατική Αριστερά.

ΠΑΣΟΚ του σήμερα.

Θα θέλατε να πάτε σε κάποιο από τα τρία παραπάνω ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή είστε γνήσιο και υπερήφανο ΠΑΣΟΚ βαριέστε; Υπάρχει και η περίπτωση όπου υπάρχει τεχνικό κώλυμα στην μεταπήδησή σας σε ένα από τα άλλα ΠΑΣΟΚ, π.χ., είστε υποψήφιος πρόεδρος στο καθαυτό ΠΑΣΟΚ; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένετε να εκλεγείτε πρώτα και μετά μπορείτε να μετατρέψετε το κίνημα σε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν το ποσοστό του 50,5%. Ο ΣΚΑΪ περιγράφει την δημοσκόπηση του ως «νέο πολιτικό σκηνικό». Μια κάπως ανακριβής περιγραφή. Τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα απλά πιστοποιούν ότι αυτή την περίοδο της κρίσης πολλοί ψηφοφόροι καταφεύγουν σε μια προγενέστερη και καταπραϋντική πολιτική επιλογή. Ο καθένας επιλέγει την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ που αγάπησε – επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της πολιτικής δύναμης που κυριάρχησε και καθόρισε τις πολιτικές παραμέτρους της μεταπολίτευσης.

Σε μια περίοδο βαθιάς και αναπάντεχης κρίσης είναι φυσικό πολλοί να βρίσκουν μια κάποια διέξοδο στις σταθερές αξίες και αρχές της μεταπολιτευτικής περιόδου, έστω και αν αυτές οι αρχές και αξίες μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Αυτό το υψηλό ποσοστό όλων των ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει ακόμα ένα πιο δυσάρεστο γεγονός. Την αδυναμία όλων εκείνων που υποστηρίζουν την αλλαγή να προάγουν μια νέα πολιτική αφήγηση που είναι αρκετά αντισυστημική και πειστική για να δημιουργήσει την κοινωνική πλειοψηφία που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

 

4 responses to “Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις

 1. Εξαιρετικό, λες και διάβαζα το μηνιαίο περιοδικό MAD.

  Και μία παράπλευρη σκέψη :
  Ο Έλληνας σήμερα, οφείλει να ξεφύγει από την αυταρέσκεια της γνώμης του.
  Η »Στατιστική Αναγνώριση Εδάφους» είναι εχθρός και όχι χασομέρης φίλος ή ουδέτερος.
  Για κάθε ερώτημα που τυχόν δεχθεί -στο δρόμο ή μέσω τηλεφώνου- μόνο μία είναι η απάντηση (άντε το πολύ 2) :

  – Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πανδρέου (και σταθερό βλέμμα σαν να βλέπεις πορεία με λάβαρα).
  ή
  – Ο Σαμαράς τα πηγαίνει περίφημα (και φούσκωμα των χειλιών με ικανοποίηση).

  Παρένθεση :
  Δυστυχώς, έχουμε 1 μεγάλο ψώνιο (εκτός από το ακόμα μεγαλύτερο), τέτοιο, που όταν μας ασκηθεί σκόπιμο ερώτημα από μία στατιστική υπηρεσία, νομίζουμε ότι είμαστε »κάποιοι» από την πύκνωση του Περικλή, όπου μόλις λάβαμε »συμμετόχιμον» «Τις αγορεύειν βούλεται» ένθεν τε, ωσανά η τηλε-Πνύκα ευλογημένος ο ερωτώμενος.

  Παρέμβαση :
  Οι στατιστικές που ασκούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από εντεταλμένες μορφές συσσώρευσης, αποτελούν μόνο ένα εμφανώς τυπικό »Πρωτόκολλο Ενδιαφέροντος», το οποίο ενώ έχει παραγγελθεί ή προκύψει σκόπιμα ασύνδετο, φροντίζει όμως να εμφανίζεται ως μορφή άσκησης παθητικού δημοψηφίσματος και να αντιπροσωπεύει άμεσα ή έμμεσα την επόμενη παθητικομονοκρατορική -υπουργική ή βουλευτική ή προεδρική ή διαβουλευτική και συνυπουργική ή συνδυασμούς αυτών- ενέργεια, που υποτίθεται πως ο ίδιος ο λαός πιστοποίησε ως αποβλάστημα της εργατικής δημοκρατίας.

  Το αστικό νώθο των επιτοκίων όμως, φοριέται για μοντέλο της μέσης ελληνικής γης.
  Της μέσης ελληνικής γης, χωρίς ίχνος μέσης ελληνο-αγροτικής ιδιοκτησίας.
  Της μέσης βατόπιας επιδιόκομεεεν, της μέσης εμπορο-σεντόνιας διδάξομεεεεν, της μέσης ανθαγροτικής καρπωθληηηήσοοοομεννν, ίνα εν γραφείο ΜΚΟ αστικοθήτοσααααανν,

  ναμηηηήν.

 2. Μόλις τελείωσε την ομιλία της, η Ελπίδα Τσούρη από το ΠΑΣΟΚ Χίου, στη Βουλή των Χρεών.
  Καλά δεν την έχει διαγράψει αυτήν ακόμα ο Πανδρέου ;
  Σαν προκήρυξη του PKK ήταν η ομιλία της. :)Ρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s